ОБУКА ЗА ПИСАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Uncategorized

Позивамо Вас да присуствујете уводном предавању које ће се одржати 23.12.2014. у уторак у Градској кући. Предавање се одржава у периоду од 9-12 часова. Предавачи поседују међународни сертификат за вођење пројеката и имају дугогодишње искуство у припреми и вођењу међународних и националних пројеката.

Тренинг има фокус на тематске целине:

  • ЕУ фондови и могућности за привреду и јавну управу
  • Програмирање ЕУ у периоду 2014-2020 године
  • Кључни фактори за креирање успешне пројектне апликације
  • Умрежавање са пројектним партнерима
  • Детаљна разрада и писање пројектног предлога
  • Упраљање пројекатима, алати и технике

 

Обука је бесплатна за све полазнике. Покровитељ обуке је Оптштина Рума.

Група може бројати највише 25 полазника.

Можете се пријавити слањем Ваших података на mail kzm.ruma@gmail.com 

Projekat “Znanjem do knjige, knjigom do uspeha”

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

Kancelarija za mlade opštine Ruma, u saradnji sa neformalnom grupom „Mladi Rume“, drugu godinu za redom realizuje projekat u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih. Reč je o projektu pod nazivom „Znanjem do knjige, knjigom do uspeha“. Cilj projekta je da podstakne mlade da čitaju. Kako je izuzetno korisno čitati knjige, želimo da na interesantan i edukativan način približimo knjige mladima i zainteresujemo ih za čitanje. U okviru projekta održaće se Književno veče, na kojem će mladi pisci promovisati svoja dela, zatim kviz znanja iz oblasti književnosti, literarne sekcije u srednjim školama, kao i akcija sakupljanja knjiga. S obzirom da je projekat i humanitarnog karaktera, knjige koje budu sakupljene, biće donirane osnovnoj školi u selu Jameni, u šidskoj opštini, koje je bilo pogođeno poplavama. Planirane aktivnosti biće realizovane u septembru mesecu.

Danas je Međunarodni dan mladih

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

 

12. avgust je proglašen kao Svetski dan mladih od strane Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija 1988. godine. Od tada on se proslavlja kao Svetski dan mladih širom sveta. Na svim nivoima, internacionalnim, regionalnim, nacionalnim i lokalnim nivoima, ljudi širom sveta proslavljaju mlade i značaj njihove uloge u društvu. Ujedinjene Nacije promovišu značaj ovog dana širom sveta da bi ukazali na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice i takodje da naglase bitne teme za njih.

Međunarodni dan mladih daje svetu priliku da prepozna potencijal mladih, da proslavlja njihova dostignuća i planove za bolje angažovanje mladih da uspešno obavljaju akcije koje utiču na razvoj njihovog društva. On predstavlja jedinstvenu priliku za sve koji imaju interes da se ujedine i osiguraju da mladi budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima.

Ovaj datum se ove godine tematski obeležava otvaranjem pitanja u oblasti mentalnog zdravlja mladih i dostupnosti usluga u tom kontekstu, skretanjem pažnje na stigmatizaciju i diskriminaciju.

Projekcije „Filmova koji menjaju perspektivu“

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

Projekcije „Filmova koji menjaju perspektivu“- su projekcije filmova iz arhive filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ koji se održava još od 2003. godine svakog septembra u Novom Sadu a koji realizuje Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada.

Kao i Festival, i ovaj Karavan filmova ima za cilj da kroz film afirmiše potencijale osoba sa invaliditetom.

Projekcija se održava Velikom holu Kulturnog centra Ruma, u utorak 12. Avgusta sa početkom u 21 čas.

Posetioci će imati prilike da vide nekoliko kratkih filmova u ukupnom trajanju od najviše 60 minuta o zanimljivim i uspešnim ženama sa invaliditetom koje bez patetike govore o svom životu, životnim ulogama, uspesima ali i izazovima.

Posebno za projekcije u Rumi, organizatori su između ostalih odabrali i filmove: „Trenutak: Radost“- koji po prvi put na našim prostorima govori o materinstvu žena sa invaliditetom,

i „Neke devojke su veće od drugih“: Svakodnevica iz perspektive mlade devojke koja od rođenja koristi invalidska kolica. Ista kao i sve devojke njenih godina, ali ipak pomalo drugačija, ne zbog svog invaliditeta već zbog načina na koji vidi svet oko sebe.

Filmski karavan je finansiran u okviru projekta „Filmovi koji menjaju perspektivu“ od strane „Ekumenske inicijative žena“ iz Hrvatske.

Posicionamiento web SEO