Projekat “Znanjem do knjige, knjigom do uspeha”

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

Kancelarija za mlade opštine Ruma, u saradnji sa neformalnom grupom „Mladi Rume“, drugu godinu za redom realizuje projekat u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih. Reč je o projektu pod nazivom „Znanjem do knjige, knjigom do uspeha“. Cilj projekta je da podstakne mlade da čitaju. Kako je izuzetno korisno čitati knjige, želimo da na interesantan i edukativan način približimo knjige mladima i zainteresujemo ih za čitanje. U okviru projekta održaće se Književno veče, na kojem će mladi pisci promovisati svoja dela, zatim kviz znanja iz oblasti književnosti, literarne sekcije u srednjim školama, kao i akcija sakupljanja knjiga. S obzirom da je projekat i humanitarnog karaktera, knjige koje budu sakupljene, biće donirane osnovnoj školi u selu Jameni, u šidskoj opštini, koje je bilo pogođeno poplavama. Planirane aktivnosti biće realizovane u septembru mesecu.

Danas je Međunarodni dan mladih

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

 

12. avgust je proglašen kao Svetski dan mladih od strane Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija 1988. godine. Od tada on se proslavlja kao Svetski dan mladih širom sveta. Na svim nivoima, internacionalnim, regionalnim, nacionalnim i lokalnim nivoima, ljudi širom sveta proslavljaju mlade i značaj njihove uloge u društvu. Ujedinjene Nacije promovišu značaj ovog dana širom sveta da bi ukazali na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice i takodje da naglase bitne teme za njih.

Međunarodni dan mladih daje svetu priliku da prepozna potencijal mladih, da proslavlja njihova dostignuća i planove za bolje angažovanje mladih da uspešno obavljaju akcije koje utiču na razvoj njihovog društva. On predstavlja jedinstvenu priliku za sve koji imaju interes da se ujedine i osiguraju da mladi budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima.

Ovaj datum se ove godine tematski obeležava otvaranjem pitanja u oblasti mentalnog zdravlja mladih i dostupnosti usluga u tom kontekstu, skretanjem pažnje na stigmatizaciju i diskriminaciju.

Projekcije „Filmova koji menjaju perspektivu“

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

Projekcije „Filmova koji menjaju perspektivu“- su projekcije filmova iz arhive filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ koji se održava još od 2003. godine svakog septembra u Novom Sadu a koji realizuje Kreativno afirmativna organizacija Parnas iz Novog Sada.

Kao i Festival, i ovaj Karavan filmova ima za cilj da kroz film afirmiše potencijale osoba sa invaliditetom.

Projekcija se održava Velikom holu Kulturnog centra Ruma, u utorak 12. Avgusta sa početkom u 21 čas.

Posetioci će imati prilike da vide nekoliko kratkih filmova u ukupnom trajanju od najviše 60 minuta o zanimljivim i uspešnim ženama sa invaliditetom koje bez patetike govore o svom životu, životnim ulogama, uspesima ali i izazovima.

Posebno za projekcije u Rumi, organizatori su između ostalih odabrali i filmove: „Trenutak: Radost“- koji po prvi put na našim prostorima govori o materinstvu žena sa invaliditetom,

i „Neke devojke su veće od drugih“: Svakodnevica iz perspektive mlade devojke koja od rođenja koristi invalidska kolica. Ista kao i sve devojke njenih godina, ali ipak pomalo drugačija, ne zbog svog invaliditeta već zbog načina na koji vidi svet oko sebe.

Filmski karavan je finansiran u okviru projekta „Filmovi koji menjaju perspektivu“ od strane „Ekumenske inicijative žena“ iz Hrvatske.

Konkurs za program radne prakse – za studente Univerziteta u Novom Sadu

Written by Kancelarija za mlade. Posted in Vesti

KONKURS ZA PROGRAM RADNE PRAKSE U CENTRU ZA RAZVOJ KARIJERE I SAVETOVANjE STUDENATA UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Novom Sadu otvara mogućnost studentske radne prakse u trajanju od 7 meseci (okvirno poetak prakse bi bio u period septembar-oktobar 2014.).

Učesnici Programa (stažisti), imaju obavezu da u okviru prakse izvršavaju određene zadatke, u trajanju od najmanje 8 časova nedeljno. Za obavljanje prakse ne postoji novčana nadoknada. Pri tome, rad svakog stažiste će pratiti mentor. Praktikanti dobijaju potvrdu o obavljenoj praksi od strane Univerziteta u Novom Sadu. Učešće u programu studentske radne prakse podrazumeva obavljanje poslova koji su iz delokruga rada Centra i administrativnih poslova.

U skladu sa principom jednakih mogućnosti, ohrabruju se osobe ženskog pola, pripadnici nacionalnih manjina kao i osobe sa invaliditetom da se prijave na Konkurs.

OSNOVNI USLOVI ZA PRIJAVU:

- status redovnog studenta Univerziteta u Novom Sadu na osnovnim ili master studijama u toku trajanja prakse (odnosno školske 2014/2015);

- najmanje tri završene godine osnovnih studija (na bilo kom fakultetu UNS-a);

- znanje engleskog jezika (pismeno i usmeno);

- znanje rada u MS Office-u (znanje rada u Excel-u i Power Point-u je neophodno);

- poznavanje rada na internetu (veštine internet pretraživanja) i aktivno korišćenje elektronske pošte.

KOJE VEŠTINE I OSOBINE TRAŽIMO:

• Odgovornost i pedantnost u radu

• Sposobnost logičkog zaključivanja i povezivanja

• Sposobnost razumevanja drugačijih stanovišta (sposobnost za timski rad)

• Odlične organizacione veštine

• Odlične komunikacione veštine

• Kreativnost, otvorenost i pozitivni odnos prema kolegama.

Kandidati koji uz osnovne uslove mogu da dokažu da ispunjavaju i dodatne uslove Konkursa, imaće prednost prilikom užeg izbora i pozivanja na intervju.

PRIJAVA na Konkurs sastoji se od:

- uverenja o statusu redovnog studenta UNS-a ili prva stranica indeksa i stranica gde je poslednji put overen semestar (skenirati i poslati kao prilog)

- biografije (CV) kandidata na srpskom jeziku,

- ostalih dokumenata kojima kandidat želi da dokaže ispunjavanje osnovnih ili dodatnih uslova Konkursa.

Prijave se dostavljaju na mejl: karijerauns@gmail.com sa naslovom Prijava na konkurs radne prakse. U prilogu mejla staviti uverenje i CV. Nakon završetka Konkursa, samo kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju.

KONKURS JE OTVOREN DO 20. avgusta 2014. godine.

Ukoliko ispunjavate uslove Konkursa, a pri tome ste radni, dinamični, komunikativni, samoinicijativni i spremni da steknete nova iskusta, prijavite se!

(Dodatne informacije u vezi sa radnom praksom možete dobiti putem e-maila: karijerauns@gmail.com ili

na telefon: 021 485 2041)

NEPOTPUNE I NEBLAGOVREMENO PODNETE PRIJAVE NEĆE BITI RAZMATRANE.

Tim Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata

Posicionamiento web SEO